schakelen Lily-De familie Dumont-2
 
  

 
     

 

Materiaal voor: Lily - De familie Dumont 2
(periode na 1940)

(klik ikoontjes en foto's voor groter beeld)



 

 
 

 

 

 

 

 

 

Naar de update-pagina

 

1940-1950
 

1947     'De eenige in- en uitgang van den fabriek is de fabriekspoort bij het portiershuisje'. Stoeien onder het werk? 10 cent boete. Over prikklokken, loonzakjes en geheimhoudingsplicht: Fabrieksreglement en arbeidsovereenkomst Nyma 1946
(bijdrage W. Benda) (pdf)

 

 

  Herinnering: 'De Uitkijkpost' Over de Bedrijfsluchtbescherming, BLB (W. Benda)

    Herinnering:  'Een copieuze maaltijd' Over voedselschaarste (W. Benda)


1950-1960

 

Ca. 1950
 

   
'Stad aan de Rivier'. Omstreeks 1950 liet de Nijmeegse VVV een prachtig filmpje maken van de stad na de oorlog. Het laat mensen in verschillende sociale milieu's zien in hun werk en vrije tijd. De totale duur is ca. 25 min. Het filmfragmentje 'Nyma' werd hieraan ontleend. Grootte 0,5 M. U hebt een DSL verbinding nodig om het te bekijken. Met dank aan C. de Reus.
 

   


Ets die begin jaren '50 in zeer beperkte oplage gemaakt werd en die als kerstkaart naar relatie’s gezonden werd. Zover bekend zijn er 4 verschillende etsen. (Bijdrage mw. A. te Linde). Klik voor groter beeld.

 

 

 


 



CAO en algemene arbeidsvoorwaarden 1950


Controlevoorschriften ziekte 1950


Fabrieksreglement 1950

    CAO en fabrieksreglement 1950. Interessant document dat een goed inzicht geeft in de beloningsstructuur voor mannen en vrouwen voor fabriekswerk op uurloon in de jaren vijftig. De lonen werden opgebouwd uit: (1) een functieloon afhankelijk van leeftijd; (2) een prestatieloon of 'persoonswaardering'; en (3) toeslagen voor  ploegendiensten en overwerk (tabellen opgenomen).

Een vergelijking tussen lonen voor mannen en vrouwen is niet helemaal mogelijk, omdat mannen en vrouwen verschillend werk deden. Jongens en meisjes van 14 jaar verdienden wel hetzelfde, namelijk 23 cent per uur. Vanaf 23 jaar werd de beloning voor mannen hoger dan voor vrouwen. Met 22 jaar verdiende een man gemiddeld 77 cent per uur en een vrouw 41 cent. Dat was het functieloon; de overwerktoeslagen waren voor mannen en vrouwen gelijk en de prestatie-indeling eveneens.

De conclusie die je kunt trekken is: vrouwen verdienden met het 'vrouwenwerk' gemiddeld 45% minder loon dan mannen met het 'mannenwerk'. Als het vrouwenwerk ook inderdaad 45% lichter was, zou er sprake zijn van gelijkwaardige beloning, maar dat ligt toch niet zo erg voor de hand. (P v/d Ven)

(Bestanden opgesplitst maar zijn nog steeds groot; snelle verbinding nodig, PvdV)

(Materiaal: W.Benda)

1955

     
    Jubileumviering. Nyma Nieuws 1955. Werknemer M.W. Benda, in dienst gekomen in 1929 toen de eerste machines nog moesten worden ingesponnen, krijgt een gouden horloge uit de hand van bestuurslid Werdmueller.
(Bijdrage W. Benda)
1955
    Nyma Pensioenfonds, statuten 1955, alleen voorzijde opgenomen. (Bijdrage W. Benda)
1955
 
Mooi tijdsbeeld: de verhouding tussen directie en werknemers wordt losser en het massatoerisme moet nog beginnen. Directeur Kalff doet in het personeelsblad verslag van een reisje naar Frankrijk in zijn Studebaker.
(Nyma Nieuws oct. 1955, bijdrage W. Benda)
1955   Nyma Nieuws, logo personeelsblad, 1955
(Bijdrage W. Benda)
       

1960-1970

     
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
1970-1990